15 obiceiuri si traditii de nunta care inca se pastreaza

Gatitul miresei - obiceiuri si traditii de nunta

O nunta romaneasca este bogata in obiceiuri si traditii de nunta care reflecta cultura si valorile locale. Este marcata de o serie de obiceiuri specifice printre care, cele mai cunoscute sunt: gatitul miresei/mirelui, hora miresei, ploconul, aruncatul buchetului, dar si altele.

Nunta traditionala romaneasca este unica si se diferentiaza de nuntile europene. Aceste obiceiuri si traditii de nunta stravechi, nu doar imbogatesc experienta nuntii, dar si reflecta identitatea culturala si valorile comunitatii romanesti.

Cum se desfasoara, pas cu pas, o nunta in Romania

Care sunt principalele obiceiuri si traditii de nunta:

Traditii de nunta stravechi

Petitul

Obiceiuri si traditii de nunta - petitul miresei

In trecut, petitorii (rudele apropiate ale mirelui, familia) mergeau la casa miresei pentru a-i cere mana. Asta se intampla cu ceva timp inainte de nunta si era obligatoriu, ca mirele sa ajunga la casa miresei pentru a cere mana de la parintii ei.

Acest obicei era un gest de respect si simboliza intentia si promisiunea serioasa a mirelui de a se casatori.

Logodna

Inainte de nunta propriu-zisa exista ceremonia de logodna, in care mirii schimbau inelele, se faceau rugaciuni si primeau binecuvantari. De obicei, se desfasura intr-un cadru restrans, la biserica sau acasa. Doar parintii si apropiatii participau la acest eveniment.

Logodna confirma intentia de casatorie si binecuvanta uniunea tinerilor.

Ploconul

obiceiuri si traditii de nunta - ploconul nasilor

Acest obicei variaza in functie de regiune si de specificul local, dar in esenta consta in oferirea de catre miri a unor cadouri nasilor. In mod traditional, mirii ofera darurile inainte de nunta. In zilele noastre, cadoul poate fi daruit inainte de nunta, in ziua nuntii sau chiar dupa, in functie de relatia pe care o au mirii cu nasii.

Ploconul, este o modalitate prin care mirii isi arata respectul si aprecierea fata de nasi. Cadoul pentru nasi, este ales in functie de posibilitatile cuplului si, in general, consta in lucruri utile, obiecte pentru casa ( electrocasnice, lenjerie de pat, etc).

Ziua nuntii

Pregatirile de dimineata

Gatitul miresei – Alaturi de familie, prietene si nasa, mireasa este ajutata sa se imbrace si sa se pregateasca pentru nunta. In general, acest moment se desfasoara in casa parintilor miresei si este acompaniat de cantece traditionale.

15 obiceiuri si traditii de nunta care inca se pastreaza Blog imagine 3

Gatitul mirelui– In acelasi timp cu mireasa, mirele este pregatit de catre nas si prietenii sai. Prietenii mirelui il barbieresc simbolic, marcand trecerea de la baiat la barbat.

15 obiceiuri si traditii de nunta care inca se pastreaza Blog imagine 5

Alaiul de nunta – Mirele, impreuna cu nasii si invitatii, merg catre casa miresei. Aici, familia miresei pune uneori diferite obstacole simbolice pentru a impiedica mirele.

Binecuvantarea parintilor – Inainte de plecarea la biserica, parintii ofera binecuvantarea mirilor, urandu-le o viata lunga si fericita impreuna.

Este un moment emotionant, plin de semnificatie, care arata respectul pentru parinti si dorinta de a primi binecuvantarea lor.

Hora miresei – Dupa pregatiri, mireasa, impreuna cu mirele si invitatii, danseaza hora, in fata casei parintilor. Acest obicei este din ce in ce mai rar intalnit, la nuntile de astazi.

Ceremonia religioasa

Ceremonia religioasa este momentul central al nuntii traditionale. Acest moment este plin de semnificatie iar nasii au un rol important, asistand cuplul in timpul cununiei.

15 obiceiuri si traditii de nunta care inca se pastreaza Blog imagine 7

Cununia religioasa este considerata sacra si semnifica binecuvantarea lui Dumnezeu fata de cuplu.

Petrecerea de nunta

Primirea invitatilor – Mirii impreuna cu nasii intampina invitatii la intrarea in local sau unde se desfasoara petrecerea. Invitatii pot fi intampinati traditional cu paine si sare sau cu un pahar de sampanie (obicei modern).

Dansul mirilor – In general, dansul mirilor deschide petrecerea. De obicei, la o nunta traditionala acest moment este urmat de o hora in care se implica toti invitatii.

obiceiuri si traditii de nunta - dansul mirilor

Furatul miresei – Unul dintre cele mai indragite obiceiuri si traditii de nunta, este furatul miresei. Acest moment are loc in timpul petrecerii si este plin de amuzament si suspans. In timpul petrecerii, prietenii miresei o „fura” si mirele trebuie sa indeplineasca diverse cerinte pentru a o recupera.

Jocul gainii – Printre obiceiurile si traditiile de nunta se regaseste si „dansul gainii”. O persoana este desemnata sa danseze cu o gaina pe un platou, in fata nasilor si se negociaza pretul acesteia.

Aruncatul buchetului – Este unul dintre cele mai asteptate momente de catre domnisoarele de onoare si fetele necasatorite. In timpul petrecerii, mireasa arunca pe spate buchetul catre domnisoarele de onoare. Conform traditiei, cea care prinde buchetul este norocoasa care se va marita in viitorul apropiat.

Dezbracatul miresei/voalul- Prietenele miresei si nasa ii scot voalul si ii pun in schimb o basma, simbolizand trecerea la statutul de femeie maritata. Voalul este pus apoi de mireasa in parul unei fete nemaritate, de obicei fata care a prins buchetul de mireasa.

Aceste obiceiuri si traditii de nunta  sunt o parte integranta a povestilor de dragoste autentice romanesti si adauga o profunda semnificatie culturala si emotionala, creand amintiri de neuitat atat pentru cuplu, cat si pentru invitati.

Petrecerea de a doua zi – Borsul/Ciorba de potroace

Ciorba de potroace

In unele regiuni, nunta se continua si a doua zi cu o petrecere informala, la care se serveste o ciorba de gaina acrita cu bors. De obicei, la borsul de a doua zi participa cunostintele apropiate si familia.

In final, ceea ce ramane este dragostea si fericirea momentelor traite. Indiferent de ce obiceiuri si traditii de nunta se pastreaza, o nunta reusita este cea in care dragostea este sarbatorita alaturi de famililie si cei dragi.

Distribuie postarea

Facebook
Email
Telegram
WhatsApp
Articole similare

Nu este obligatoriu sa aduci atractii si surprize speciale la nunta, dar ele pot transforma nunta voastra intr-un eveniment cu adevarat special si plin de emotie. Aceste momente surpriza sunt ...

In 2024-2025, un voal de mireasa poate fi piesa de rezistenta a intregii tinute. Inca din Roma antica, voalul de mireasa a fost cel mai important accesoriu de par pentru ...

Cele mai recente săli de nuntă